Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ru.iis.sociales.unam.mx/handle/IIS/5325
Title: | El consumo de alimentos básicos en los hogares de México 2000-2005 |
Authors: | Contreras Suárez, Enrique Contreras Molotla, Felipe |
Keywords: | seguridad alimentaria pobreza alimentaria de los hogares salud humana food security household food poverty human health |
Publisher: | Universidad Nacional Autónoma de México, Instituto de Investigaciones Sociales. |
Series/Report no.: | Revista de Investigación Social;Año III, Número 4 |
Issue Date: | 2007 |
Abstract: | Se analiza el consumo de algunos componentes de la dieta básica mexicana entre 2000 y 2005, según un criterio calórico-proteico y con datos de cuatro encuestas nacionales. El consumo se calcula a través del acceso de los hogares como cobertura y su magnitud física. Ha descendido el acceso y la magnitud del consumo alimentario sobre todo en los hogares de la zona urbana, lo que contradice el supuesto de que abrir las fronteras beneficiaría a los consumidores. Se exceptúa de esta tendencia el pequeño pero significativo aumento del consumo alimentario de los hogares más pobres de la zona rural. Abstract: The consumption of certain components of the Mexican basic diet between 2000 and 2005 is analyzed on the basis of a calorie-protein criterion, using data from four national surveys. Consumption is estimated on the basis of access to households including coverage and physical size. Access to and the scope of food consumption has decreased, particularly in homes in the urban zone, contradicting the assumption that opening up the borders would benefit consumers. The only exception to this trend is the small but significant increase in food consumption in the poorest households in the rural zone. |
URI: | https://ru.iis.sociales.unam.mx/handle/IIS/5325 |
Type: | PeerReviewed Artículo |
Rights: | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
metadata.dcterms.bibliographicCitation: | Contreras Suárez, Enrique y Felipe Contreras Molotla (2007). "El consumo de alimentos básicos en los hogares de México 2000-2005". Revista de Investigación Social 4 (verano): 47-75. |
Appears in Collections: | Revista de Investigación Social |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
02contreras.pdf | Texto completo | 157.03 kB | Adobe PDF | View/Open |
001ris4_portada.jpg | Portada del número | 1.45 MB | JPEG | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.